maanantai 13. lokakuuta 2014

Sydämellistä sapuskaa

Kissat ovat puhtaasti lihansyöjiä ja se näkyy meidän pakastimessa. Läheisen Mustin ja Mirrin valikoima onneksi parantui reilu parivuotta sitten ja sinne tuli myyntiin Maukas tuotemerkillä erilaisia raakaruokia. Suosikkeja Maukas ruuista on broilerin kivipiirat ja sydämet. Myös erilaiset jauhetut siivet ja jauhelihat kelpaavat. Mielestäni nämä ovat ihan samoja tuotteita kuin Much Barf ruuat, joita tilasin aikaisemmin VauhtiRaksulta, pakkaus vain on eri.

Lemmikkieläin liikkeestä ostettujen raakaruokien lisäksi kissat syövät ihan tavallista sikanautaa. Pennut aloittavatkin meillä kiinteään ruokaan totuttelun jauhelihalla ja laktoosittomalla kermaviilillä, johon vähitellen lisätään Royal Canin Babycat Instinctiv Moussea.

Pelkällä raakaruualla kissat eivät toki ole. Erilaisia teollisia raksuja on tarjolla koko ajan. Tykkään tehdä sekoitteita, joten tarjolla samassa kupissa on vähintään 2-3 erilaista nappulaa ja mielellään myös eri valmistajilta. Jotkut maistuvat paremmin ja jotkut huonommin, mutta kaikki ne kupista katoavat. Raa'an lihan kanssa tarjolla on myös yleensä teollista märkäruokaa, joko pussista, purkista tai vuoasta, taas merkkejä ja laatuja vaihdellen.

Onneksi metsästävä ja kalastava sukulainen löytyy ja hänen ansiostaan pakastin täytyy myös luomukissanruuasta. Nyt kun hirvenmetsästys kausi pyörähti käyntiin, niin kissojen ruokalistaan palasi mm. hirven sydän. Viikonloppuna sellainen tulikin heti tuoreeltaan toimitettuna kotiovelle. Yhdestä sydämestä tuli 1,5 kg syötävää! Siitä riittää pitkäksi aikaa kupintäytettä. Sydäntä kissoille tarjoillaan vähintään kerran viikossa. Se ei ole kuona-aineita suodattava elin, kuten maksa tai munuaiset, vaan puhtaasti lihasta, niin sen tarjoilua ei ihmeemmin tarvitse rajoittaa. Voitte uskoa, että minulla oli kavereita vieressä, kun pilkoin sydäntä paloiksi tarjoilukokoisiin eriin pakastettavaksi.


"Maistiaisia tänne hop!"

Hirven sydän vs possun sydän 


5 kommenttia:

 1. Kiitos Musti ja Mirri vinkistä. Ostin sieltä joskus jonkun pötkön mutta ei kelvannut! Olen sitten ottanut Kettulan lemmikkitehtaalta naudan lihapullia, ne ovat ainutta raakalihaa joka täällä kelpaa tavan märkäruokaan sotkettuna. Pitäisikin käydä katsomassa tuota broileria osastoa, se varmaan kelpaisi. Meillä on myös kesällä tarjolla tuoretta kalaa, itse kalastetaan. Liisalle kelpaa mikä vaan, on hulluna kalaan mutta Pipsalle vain savustettu kuha :) neidille vaan parasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä! Minusta ne on aika käteviä pötköjä! Leikautan ne aina isännällä puoliksi ja sulatan yhden puolikkaan kerralla. Kivipiiroista saavat sopivasti järsittävää. Kaikki ei maistu paljaaltaan, mutta kun laittaa vähän jotain pussikastiketta päälle niin jo kelpaa. :)

   Poista
 2. Kiitos kivasti kerrotusta ruokinnasta. Onko raakaruoalla suoria vaikutuksia kissan terveyteen verrattuna jos ruokkii esim pussiruoalla? Meillä on neljän kuukauden ikäinen pentu joka saa monipuolisesti erilaista ruokaa. Koiramme saa myös vaihtelevasti ruokia. Onko kissoille eri raakaruoat kuin koirille? Kiitos ihanasta blogista.
  Taas on keksitty suloiset nimet pennuille;)
  T.Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentoinnista. :) Teollisessa ruuassa käytetään yleensä paljon viljoja ja näin myös hiilihydraattien määrä ruuassa on iso. Kissa ei pysty käyttämään niitä hyödykseen. Lisäksi proteiinit voivat tulla mm. teurasjätteestä ja muista hieman epäilyttävistä lähteistä vähän valmisteesta riippuen. Plussana teollisessa ruuassa on niihin lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet, joita pelkällä raakakuorinnalla olevalta kissalta todennäköisesti jää uupumaan ellei kissalle anneta vitamiinilisiä. Raaoilla lihoilla, joita kissa saa järsiä on myös positiivinen vaikutus hammaskiven ehkäisyssä.

   Meillä Boris kissalla menee vatsa armottomasti sekaisin markettien kissanruuista ja niitä ei meillä käytetä ollenkaan. Tilaan lähes kaiken teollisen ruuan Zooplus kaupasta Saksasta. Samoja ruokia saa siis myös Mustista ja Mirristä.

   Kaikkia koirille tarkoitetuja Barf tuotteita en syöttäisi kissoille niiden sisältämien kasvissekoitteiden takia. Harvassa paikassa on pelkästään kissoille osoitettuja tuotteita, mutta tuoteselosteita lukemalla löytää myös kissoille sopivat.

   Minusta monipuolinen ruokavalio yhdistelemällä erilaisia raakalihoja, teollisia märkä ja kuivaruokia,eri valmistajilta on ollut hyvin toimiva yhtälö. Kissat eivät ole nirsoontuneet vain yhtä ruokaa syöviksi, vaikka kaikille ei maistu kaikki. :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksta. Tämä valaisi asiaa tosi hyvin. Samalla periaatteella olen ajatellut koiramme ruokinnassa. Toivottavasti jaksat kirjoitella jatkossakin. Osanotot Irasta, itku pääsi kun huomasin ettei enää ole kanssanne.
   T.Heidi

   Poista